Acasă Actualitate Atacul terorist de la Viena. Bilanţul deceselor a crescut

Atacul terorist de la Viena. Bilanţul deceselor a crescut

152
Atacul terorist de la Viena

5 persoane au decedat in atacul terorist de la Viena: 2 bărbaţi şi o femeie.

15 persoane rănite grav, între ele un ofiţer de poliţie.

Atacul a fost orchestrat de cel puţin o personă care a fost împuşcată mortal de poliţie.

Atacul este considerat a fi unul islamist.

Atacatorul a fost înarmat şi părea să poarte o vestă explozivă care s-a dovedit a fi falsă.

Apartamentul suspectului este percheziţionat de trupele speciale austriece.

Guvernul austriac a confirmat că cinci persoane au murit, inclusiv unul dintre atacatori care a fost împuşcat de poliţie. Ministrul de interne Karl Nehammer a declarat că cei patru civili morţi sunt: doi bărbaţi şi două femei. Statul austriac a declarat trei zile de doliu începând de astăzi, după atac. Un minut de tăcere va avea loc astăzi la ora locală 12:00 în memoria victimelor, iar steagurile de pe clădirile oficiale vor fi coborâte în bernă. O purtătoare de cuvânt a asociaţiei de sănătate a spus că în total 17 persoane au fost rănite în urma atacului şi că sunt tratate în mai multe spitale din capitala Austriei. Ea a confirmat, de asemenea, că victimele au răni prin împuşcare, dar şi prin înjunghiere.

Atacatorul ucis, un tânăr de 20 de ani, a fost condamnat la închisoare pentru că a vrut să lupte pentru ISIS

Ministrul de Interne austriac a precizat pentru agenția APA că atacatorul de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, informează Agerpres.

Potrivit lui Nehammer, Kujtim Fejzulai, atacatorul ucis de forţele de poliţie, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană.

Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Cea mai grea noapte a poliţiştilor austrieci din ultimii unsprezece ani

Forţele speciale „Cobra” au fost alertate imediat după primul apel care anunţa atacul din centrul Vienei. Toate unităţile disponibile din capitala Austriei, dar şi din Graz şi Linz au fost trimise la faţa locului. În plus, după ce cancelarul Kurtz a calificat atacul drept atentat terorist, armata austriacă a preluat comanda operaţiunii.

Prima ţintă a atacatorilor a fost Marea Sinagogă din centrul oraşului. La fel ca restul lăcaşelor de cult din Austria, era deja sub supravegherea poliţiei la ora atacului.

Aşa se explică cât de rapid a fost anihilat primul atacator, care a deschis focul şi a creat panică ameninţând că se detonează în faţa lăcaşului de cult. Centura cu explozibili era însă falsă.

Dar, nici Armata, nici poliţia austriacă nu au putut bloca avalanşa de mesaje din Social Media. După ce reţelele de socializare s-au umplut cu imagini şi informaţii din centrul Vienei, autorităţile au făcut apel, tot pe social-media, ca vienezii să se oprească şi să urce pe o platformă specială toate imaginile şi datele pe care le au de la faţa locului. Nu de alta, dar situaţia e încă extrem de confuză.

Imediat ce poliţia din Viena a anunţat pe Twitter că îi roagă pe localnici să stea în case, să evite centrul oraşului, un utilizator cu nume arab a comentat sec: „Încă nu aţi văzut nimic!”