Acasă Dezvaluiri Când plânge uniforma se spulberă încrederea și respectul. Aventurile cms șef Constantin...

Când plânge uniforma se spulberă încrederea și respectul. Aventurile cms șef Constantin Ilea în lumea pestriță a dalmațienilor cu epoleți (I)

105
constantin ilea
Comisarul șef Constantin Ilea

Șeful DIPI Cluj, actualmente adjunct al IPJ Cluj, comisarul șef Constantin Ilea, ciripea din dosarele în lucru la DNA către șefii de la PNL ?!

Una din condițiile esențiale ale încrederii este respectul. Și viceversa. Nu poți avea încredere dacă nu ai respect. Și nici respect dacă nu ai încredere. Or, Poliția Română se bazează tocmai pe aceste două concepte: încredere și respect. Dar cum să ceri omului de rând să aibă încredere și respect într-o instituție în care, deși angajații de rând își văd de treabă, conducerea e exemplificarea lui Așa nu! Deh, peștele de la cap se-mpute!

Iar Inspectoratul Județean de Poliție Cluj este exemplificarea celor de mai sus, aflându-se de mai bine de 10 ani, cu o mică licăririe de speranță, într-un con de neîncredere și lipsă de respect. Acum 10 ani la conducerea IPJ Cluj se aflau trei crai, care făceau și desfăceau totul în județ: de la politic la economic, de la pază privată la imobiliare. Chestorul Ioan Păcurar la comandă și comisarul șef Alexandru Mureșan, respectiv comisarul șef Cristian Pintea, ca adjuncți. Ca să vă dați seama de mocirla în care se zbătea poliția clujeană, conducerea ei a fost decapitată de Justiție.

Fostul şef al IPJ Cluj, Ioan Păcurar a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi a fost obligat să returneze 250.000 de lei din averea pe care a acumulat-o din salariul de bugetar, bani pe care, potrivit ANI, nu îi putea justifica. Inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit 410.266 de euro, în timp ce veniturile au fost de 221.000 de euro. A rezultat o diferenţă de aproximativ 190.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar, în proces, cu dovezi trase de păr, chestorul reușind să justifice o parte din suma imputată.

Adjunctul Alexandru Mureşan a fost condamndat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune, două infracţiuni de uz de fals şi cinci infracţiuni de fals în declaraţii. Cea mai gravă faptă de care este acuzat Alexandru Mureşan este înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită de lege cu 10 până la 20 de ani de puşcărie, el fiind acuzat că a luat două credite de la BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 248.000 de euro, folosindu-se de declaraţii de venit false.

În fine, celălalt adjunct, comisarul șef Cristian Pintea a fost demis de Corpul de Control al prim ministrului întrucât timp de trei ani, l-a șicanat, prin aplicarea de sancțiuni disciplinare nejustificate, trimiterea repetată la teste psihologice sau sesizări anonime la Agenția Națională de Integritate pe agentul de poliție rutieră Sergiu Todea, drept răzbunare pentru faptul că, în cursul anului 2010, acesta a avut curajul să-i aplice legea primului adjunct al șefului IPJ Cluj, oprindu-l în trafic și sancționându-l contravențional pentru că, aflându-se la volan, nu a acordat prioritate de trecere pietonilor, în loc semnalizat corespunzător.

De asemenea, Pintea a avut un dosar penal întrucât a primit în 2013 de la o firmă privată un telefon pe care îl folosea ca telefon de serviciu și pe acesta a înregistrat toate convorbirile telefonice sau ambientale pe care le-a avut cu șefi din IJP și IGPR, cu colegi și cu cetățeni pe care i-a primit în audiență cu diverse reclamații și sesizări, ba chiar salvase pe aparat numeroase documente de serviciu. Telefonul a fost returnat firmei, care ulterior l-a vândut pe piața neagră, dar adjucntul IPJ nu a șters absolut nimic de pe el.

Vă dați seama în ce mizerie se zbătea poliția clujeană. După aceste nenorociri, la comandă a venit chestorul Tudor Gridean, iar ulterior comisarul șef Adrian Ciprian Miron. Un profesionist cu state vechi în structură, respectiv un lup tânăr școlit în SUA, la Academia FBI. Poliția clujeană a luat o gură imensă de oxigen. Dar, apoi, din nou, a lovit ghinionul. La comanda IPJ Cluj a urmat o cascadă de numiri, rocade și împuterniciri, funcție de partidul care se afla la butoane, PSD sau PNL, calul de bătaie fiind comisarul șef Constantin Ilea, care când era adjunct, când împuternicit ca șef de inspectorat, când adjunct cu atribuții de inspector principal, în acest moment el fiind adjunct al șefului Inspectoratului.

Afinitatea comisarului șef Constantin Ilea pentru politic și jucătorii de la butoane nu este deloc întâmplătoare. Originar din Vâlcea, Ilea a fost șef la temuta Doi și-un Sfert Cluj, structură direct subordonată chestorului Gelu Oltean, șeful serviciului secret al Ministerului de Interne. Adică Ilea l-a avut ca mentor și superior pe Gelu Oltean. Cel arestat în decembrie 2019, pentru trafic de droguri de mare risc.

Așa că să nu ne mire că Ilea făcea și desfăcea în 2013-2014 problemele din cloaca numită Consiliul Județean Cluj, unde Horea Uioreanu a fost președinte până când a fost arestat și condamnat la la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită. Ce de coincidențe….superiorii formali sau informali ai lui Ilea s-au dovedit a avea grave probleme penale, unul fiind arestat și unul condamnat.
Revenind la Consiliul Județean acolo, acolo, condamnatul pentru luare de mită Uioreanu îl știa pe Ilea ca fiind un om bun la toate, care povestește din dosarele aflate pe rolul DNA.

Astfel, numele comisarului șef Constantin Ilea apare în dosarul penal al lui Uioreanu, șef al PNL la acea vreme și președinte de consiliu județșean, dosar în baza căruia Uioreanu a fost arestat și ulterior condamnat pentru fapte de corupție.
De altfel, drept dovadă că era un apropiat al șefului județului, sunt mai multe interceptări telefonice, transcrise de DNA, și atașate la dosarul de corupție.
Horea Uioreanu și șeful său de cabinet, principalul martor al acuzării, adică al DNA, Răzvan Pop, vorbesc despre șeful SIPI Cluj, comisarul Constantin Cristian Ilea, ca despre un om care este chemat, oricând și oriunde pentru a primi ordine pe diferite teme. În discuția dintre cei doi, Uioreanu îl chestionează pe Pop despre interceptările dintr-un alt dosar de corupție, informații aflate de la Ilea.

Pop: Și mă mai întrebai ce am vorbit cu Ilea și ce mi-a zis Ilea.
Uioreanu: Ilea fiind cine?
Pop: De la doi și un sfert.
Uioreanu: Da, dar bun, poți să deduci de aici și …
Pop: Eu nu am apucat să mă uit pe toate că erau la avocat. Și erau vreo 2.000 de pagini.
Uioreanu: Și eu nu am fost interceptat?
Pop: În dosarul ăsta nu. În dosarul ăsta este mandat pe soții Cadar, pe Măhălean …
Uioreanu: Nu poți să ceri o chestie din asta? Domnilor, spuneți-mi dacă …
Pop: Asta nu știu la cine să ceri!
Uioreanu: Lor. Dacă am fost interceptat sau SRI-ului să ceri, sau cui să ceri? Că e obligat, dacă am fost interceptat și nu s-o întâmplat nimica să-mi spună că am fost, și să pună la dispoziție, nu știu …
Pop: În dosarul ăsta, la dosarul cu partea de interceptări scrie la început cine, pe numele cui există mandate de interceptare.
Uioreanu: Și eu nu-s.
Pop: Și tu nu ești.

Ce să pricepem noi de aici? Că șeful DIPI, comisarul șef Ilea, ciripea din dosarele în lucru la DNA către șefii de la PNL?