Acasă Blog

Factura umflata la energie. Ce opțiuni aveți

Factura umflata la energie. Ce opțiuni aveți

Dacă factura este mai mare ca urmare a scumpirii energiei electrice în baza unui contract pe care vi l-ați asumat și în baza unui consum real nu aveți ce să faceți, eventual puteți cere plată eșalonată a acesteia.

Dacă, în schimb, primiți o factură umflată la energie ca urmare a faptului că furnizorul v-a estimat un consum cu mult peste ce aveați în mod normal, trebuie să luați legătura cu acesta și să înregistrați o plângere. El trebuie să vă răspundă în termen de 15 zile lucrătoare.

Autoritățile spun că estimarea de consum trebuie făcută pe baza istoricului fiecărui client în parte. Dacă dumneavoastră consumați în medie pe lună 150-200 de kilowati nu este în regulă să primiți o factură cu un consum estimat dublu sau triplu. Dacă problema nu se rezolvă, puteți să vă adresați Autorității de Reglementare în Energie sau Autorității de Protecție a Consumatorului.

Cu ANRE puteți lua legătura prin e-mail la adresa [email protected] sau intrând pe site la secțiunea PETIȚII.

În cazul ANPC trebuie să completați un formular pe site-ul lor. ANRE a primit în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 peste 8.053 în sectorul energiei electrice, potrivit Agerpres. Cele mai mari amenzi au fost aplicate celor de la Hidroelectrica, Enel, Electrica, E.ON și CEZ.

Prin auto-citirea indexului și trimiterea lui lunară către furnizor scăpați practic și de regularizările care vă scot din buzunar sute sau mii de lei. Am scăpa și de autocitirea indexului dacă furnizorii ar instala contoare inteligente poate transmite datele, în timp real, la distanță.

Datele ANRE arată că la finalul anului 2019 doar puțin peste un milion de clienți casnici aveau sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice instalate.

Până în 2028, un procent cuprins între 24% şi 70% dintre consumatorii fiecărui distribuitor va trebui să aibă montate astfel de contoare inteligente.

Dacă, în schimb, observați o creștere fulminantă pe partea de consum fără bază reală, atunci există posibilitatea să fie defect contorul sau să fiți furat la curent, sau să înregistrați pierderi. În acest caz puteți cere furnizorului dumneavoastră să verifice contorul, gratuit, sau să vi-l schimbe.

Situația se complică atunci când este vorba de furtul de energie. Există, însă, și greșeli care se fac fie la distribuitori, fie la furnizori, și care generează facturi aberante, cum a fost cea primită de un un român din Alba Iulia în valoare de peste 27.800 de lei. Dacă primiți o astfel de factură luați imediat legătura cu furnizorul pentru a remedia problema. Și ministrul Energiei vă recomandă să nu achitați facturile care par umflate sau ar putea fi rezultatul unei greșeli și să cereți explicații de la furnizor sau să vă adresați autorităților.

– luați legătura cu furnizorul
– faceți o sesizare la ANRE la adresa [email protected] sau completând formularul de la secțiunea Petiții
– faceți o sesizare la ANPC completând formularul de pe site-ul autorității.

Ce puteți face în cazul unui consum exagerat

– cereți furnizorului să verifice sau să schimbe contorul
– verificați dacă aveți scurgeri de curent sau sunteți victima furtului de curent.

Mesaje de Paște 2021. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului

Mesaje de Paște 2021. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului

Mesaje de Paște aduc bucurie în casele românilor. Cele mai frumoase mesaje de Paște, cele mai calde urări de Paște și felicitări ce vorbesc despre Minunea Reînvierii Mântuitorului Iisus Hristos. Suntem alături de dumneavoastră cu idei de mesaje ce se pot trimite de Paște către familie, prieteni, colegi și toți cei dragi.

Idei de mesaje și felicitări de Paște:

 • Mesaje de Paşte Fericit
 • Mesaje de Paște 2021 pentru familie
 • Mesaje de Paște 2021 pentru prieteni
 • Mesaje de Paște 2021 pentru colegi
 • Mesaje de Paște 2021 pentru părinți
 • Mesaje de Paște despre Înviere
 • Mesaje creștine de Paște 2021
 • Mesaje religioase de Paşte 2021
 • Urări de Paşte
 • Mesaje amuzante de Paște 2021
 • Mesaje de Paște 2021 pentru colaboratori
 • Mesaje de Paște cu iepurași
 • Felicitări de Paște 2021

Mesaje de Paște

Românii trimit cu ocazia sărbătorilor de Paște milioane de mesaje prin SMS, email si rețele de socializare pentru că este mai ieftin și este mai comod să faci urări prin intermediul mesajelor de pe telefonul mobil și internet.

Mesaje de Paşte. ”Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat!”

Mesaje de Paşte. ”Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!”

Mesaje de Paşte. ”Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!”

Mesaje de Paște. ”Cu lumânări aprinse şi sufletul curat să spunem împreună HRISTOS A ÎNVIAT!”

Mesaje de Paște. ”Fie că sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Un Paste Fericit!”

Mesaje de Paște. ”Lumina Sfintei Învieri să pătrundă în sufletul şi în inimile voastre bucurându-vă de minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!”

Mesaje de Paște. ”Paște mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit. Iubitul iepuroi să-ţi aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate!”

Mesaje de Paște. ”Iepuroiul nu mai vine, că nu prea se simte bine. A aflat din Parlament că e criză în buget. Aşa că s-a îmbătat ca să nu fie crizat! PAȘTE FERICIT!”

Mesaje de Paște. ”E totul gol, lipsit de miez. Nu e iubire, nu e crez, ce este bun e aruncat. E-o lume nouă, în păcat că uiţi să ierţi ce-i de iertat chiar de HRISTOS A ÎNVIAT!”

”Învierea Domnului să-ţi umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase şi inima de iubire! HRISTOS A ÎNVIAT!”

”Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţă şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei, bucuriei cu bunătate şi căldura în suflete! Hristos a Înviat!”

”Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă şi un răspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paște fericit, alături de cei dragi!”

 ”Fie că Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!”

”Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paște Fericit alături de cei dragi!”

”Învierea Domnului să vă aducă armonie în casă şi în gând, împăcare şi regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!

 ”Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat!”

”Poate o să ţi se pară complet lipsit de originalitate, dar ştii că vorbele simple sunt şi cele mai frumoase. Aşa că Hristos a înviat!”

”Sfintele sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire şi puterea de a dărui şi ajuta semenii. Hristos a Înviat!”

 ”O singură dată pe an e Paştele. O zi specială, îmbogăţită de aromă bucatelor tradiţionale şi parfumul florilor de primăvară şi al tău! Paște fericit!”

”Pentru unii, Paştele e un moment de întregire a familiei, în care îşi doresc pace şi bucurie. Pentru alţii, e o zi în care se distrează ceva mai mult sau scapa de serviciu ori de şcoală. Pentru mine e pur şi simplu o zi minunată, pe care vreau să o împărtăşesc cu voi. Paște fericit!”

”Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a Înviat!”

”Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumină vine din inima fiecăruia. Paște Fericit!”

”Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paste fericit!”

”Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii!”

”Un iepuraş cu boticul alb, a venit la voi în prag. Să v-aducă oul roşu, care să vă umple coşul. Hristos a înviat!”

”Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!”

”E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit. Hristos a înviat!”

 ”Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!”

”Fie că sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări! Paște fericit!”

”Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de căldură cum numai tu ştii să fii! Paște fericit!”

”Fie ca lumina Învierii să îţi umple sufletul de speranţă, linişte, bucurie şi iubire! Aş vrea să petrecem Paştele împreună. Deşi ştiu că nu e posibil, îţi voi fi alături cu sufletul şi fie ca speranţa Învierii să mi te aducă aproape în curând! Paște fericit!”

Femeia care a accidentat mortal două fete în zona Andronache din Capitală a fost trimisă în judecată

Femeia care a accidentat mortal două fete în zona Andronache din Capitală a fost trimisă în judecată

Femeia care a accidentat mortal două fete în zona Andronache din Capitală a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, a informat Agerpres. Șoferița de 56 de ani este acuzată de ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Mărturia şoferiţei care a ucis două fete în accidentul din cartierul Andronache

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 transmis Agerpres joi, 29 aprilie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unei persoane cercetate sub măsura preventivă a arestului la domiciliu sub aspectul săvârşirii în concurs real a infracţiunilor de ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. 1,25 g/l alcool pur în sânge.

„În fapt, s-a reținut că pe 27 februarie, în jurul orei 15.35, inculpata a condus autovehiculul marca Mercedes Benz GLA, pe Str. Fructelor din Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti, dinspre Str. Gherghiţei către Str. Menţiunii, având o îmbibaţie alcoolică de 1,25 g/ l alcool pur în sânge, iar când a ajuns la intersecţia cu Str. Menţiunii a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, accelerând în loc să frâneze, şi a pătruns pe trotuarul din dreptul imobilului cu nr. 176, unde a accidentat mortal o persoană vătămată de 6 ani şi o persoană vătămată de 20 de ani, acestea din urmă aflându-se aşezate pe bordură, a rupt stâlpul de beton de susţinere a iluminatului public şi s-a oprit în gardul imobilului cu nr. 176”, se precizează în comunicat.

Pe 7 februarie, femeia de 56 de ani a pierdut controlul maşinii pe care o conducea pe o stradă în zona Andronache din Capitală, a lovit un stâlp, care s-a prăbuşit, după care maşina a fost proiectată pe trotuar, unde a accidentat mortal două fete. Cele două victime au fost transportate de urgenţă la spital, însă nu au mai putut fi salvate. Imediat după accident, femeia de la volan a fost agresată de rudele fetelor accidentate, fiind transportată şi ea la spital.

Imaginile șocante surprinse de camerele de supraveghere cu accidentul în care două fete au fost ucise pe trotuar

De asemenea, şi soţul femeii, aflat pe scaunul din dreapta şoferului, a fost scos din maşină de mulţimea furioasă şi a fost lovit, după cum se poate vedea pe imaginile de pe camerele de supraveghere. În declaraţia dată la Poliţie, şoferiţa ar fi spus că are permis de conducere de mai multă vreme, conform Agerpres, dar că în acea zi s-ar fi urcat la volan pentru că soţul ei consumase băuturi alcoolice. Ea a susținut că ar fi încurcat pedalele maşinii şi că ar fi apăsat pe acceleraţie în loc de frână.

Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în zona Andronache din Capitală

Șoferița care a provocat accidentul din cartierul Andronache, din Capitală, în urma căruia au murit două fete, are 57 de ani și o cheamă Marcela Leonte, conform surselor G4Media.ro.

Femeia care a accidentat mortal două fete este consultant la o companie de telefonie mobilă și are un băiat, au mai precizat sursele.

Deși inițial a susținut că nu a băut înainte de a se urca la volan, în fața anchetatorilor, Marcela Leonte a recunoscut până la urmă că a consumat rom și vin înainte să urce la volan.

Comisarul Ilea (adjunct IPJ Cluj), plăcerile trupești și influența prin interlopi

Cât de legal a fost ca un șef de la DoiȘiunSfert să ajungă în Poliție, să își echivaleze gradul și fie parașutat tocmai în funcția de comandant al Inspectoratului, iar acum colegii Comisarului Ilea (care are relații cu proxeneți și traficanți) se întreabă dacă munca lor de urmărire pe linie de trafic de persoane va mai avea vreun rost.

Rețele de carne vie și trafic de droguri sunt protejate din interior, tocmai de polițiști de la șefia IPJ. Și cum despre comisarul Ilea se spune că mult iubește plăcerile trupești, aceste rețele vor putea zburda în liniște vegheate tocmai de la șefia IPJ. La chermezele organizate de către Toma Rus, comisarul Ilea participă, alături de prostituate de lux și face planuri de bătaie despre cum să combată criminalitatea organizată.

Surse din anturajul lui Ilea, cu nume confidențiale : V.I ; M.T, A.M și R.P spun că mult mai îi plac aventurile trupești comisarului și protejaților săi interlopi din Cluj și zonele limitrofe, mafioți care cotizează și cu bani la negru și cu droguri fine pentru petrecăreți.

Liviu Șipoș, fostul șef BCCO Cluj era protejat de comisarul Ilea, până să fie prins cu șantaje la adresa mai multor oameni de afaceri și primari din Cluj. Ilea îi furniza acestuia informațiile necesare pentru derularea activității infracționale și chiar îl asigura pe Șipoș că îl va scăpa de brațele legii, dacă va fi prins.

Influența lui Ilea ajunge până în Ministerul de Interne, unde are oameni care îi sunt datori și îl pot ajuta să se mențină în funcție, indiferent de ce greșeli comite. Un exemplu în acest sens este instaurarea la recomandarea sa a unui polițist din Brașov, la conducerea DoiȘiunSfert Cluj, care în prezent îi oferă protecție și informații comisarului.

Rezultă întrebările:

Cum poate conduce IPJ Cluj un om care are relații de prietenie și de afaceri cu interlopi și proxeneți?

De ce Ministerul de Interne și IGPR nu fac anchete interne, având în vedere asocierea comisarului Ilea cu oameni dubioși și fapte ilegale?

Este atât de influent comisarul Ilea, încât nimeni din Ministerul de Interne nu mișcă nimic?

Oare să aibă informații compromițătoare și de alți colegi mai mari din București, care nu fac cercetări din frică?

Cum poate cetățeanul de rând să mai aibă încredere în autorități și justiție când totul este un blat uriaș?

 

Comisarul Ilea (adjunct IPJ Cluj), plăcerile trupești și Dosarul proxeneților de la Dej.

Proxeneti arestati
Proxeneti arestati. Imagine reprezentativa

Se pregătesc mișcari de trupe la IPJ Cluj, adică o rocadă cu venirea actualului adjunct comisar șef Constantin Ilea la comandă.

Nu ar fi prima oară când Ilea ajunge la șefia IPJ Cluj. Prima oară când a venit polițiștii erau nemulțumiți și se întrebau cât de legal a fost ca un șef de la DoiȘiunSfert să ajungă în Poliție, să își echivaleze gradul și fie parașutat tocmai în funcția de comandant al Inspectoratului și acum polițiștii sunt temători și se întreabă dacă munca lor de cercetare pe linie de trafic de persoane va mai avea vreun rost.

constantin ilea
Comisarul șef Constantin Ilea

Pentru că mulți cred că unele rețele de carne vie sunt protejate din interior, tocmai de polițiști de la șefia IPJ. Cine conduce poliția Cluj? Legăturile comisarului Ilea Constantin cu personaje grele din lumea interlopă Și cum despre comisarul Ilea se spune că mult iubește plăcerile trupești, aceste rețele vor putea zburda în liniște vegheate tocmai de la șefia IPJ.

Ce să ne mai mire dacă, așa cum spun unele surse din interior, în dosarul proxeneților de la Dej, la fel cum a fost în Dosarul Fany sau Uioreanu, în stenograme va apărea și numele comisarul Ilea. Cum primea teme de lucru de la ciracul condamnatului penal Uioreanu, Comisarul șef Ilea, adjunct IPJ Cluj Fete frumoase, dragoste și plăceri nebănuite…

Oare IPJ Cluj poate să-și apere cetățenii, dacă unii șefi au preocupări în afara spiritului legii? Sau la Cluj poate fi ca în Medellin, pe vremea cartelului lui Escobar? Doar că aici e vorba de proxeneți și prostituate și infruptarea unora din trupul lor, în schimbul unor informații și protecții.

Ucraina e precaută și nu exclude războiul

Ucraina e precaută și nu exclude războiul

Pentru a proteja populația din Kiev în situații de urgență de natură umană, naturală și militară, a fost constituit un fond de facilități subterane de apărare civilă, destinate protecției populației, a informat în după-amiaza de ieri administrația orașului Kiev.

”Fondul include adăposturi ale apărării civile, spații subterane ale metrourilor, subsoluri ale clădirilor rezidențiale, parcări subterane și alte structuri subterane care, pot fi utilizate temporar pentru adăpostirea populației. Responsabilii sau proprietarii clădirilor menționate vor oferi acces gratuit pentru adăpostire, dacă este necesar”, se precizează în comunicat.

Pentru facilitarea informării populației, administrația orașului Kiev a actualizat harta cu locațiile adăposturilor subterane.

Comentariul autorului: Pregătirile Ucrainei pentru un eventual război pe teritoriul său merg înainte, deși probabilitatea de conflict cu Rusia în următoarele săptămâni a fost estimată ca “redusă – medie” de către generalul american Tod Daniel Wolters care este atât Comandantul Forțelor SUA din Europa, cât și Comandantul Suprem Aliat din Europa (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR).

Ancheta în dosarul 10 August va fi redeschisă

Dosarul 10 august se redeschide

Dosarul 10 august se redeschide. Ancheta va fi redeschisă, la cererea unui protestatar rănit la protestul Diasporei.

Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, iar o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el şi l-a rănit la picior. Curtea de Apel i-a admis acestuia plângerea împotriva ordonanţei DIICOT prin care dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020.

În urma acestei decizii, care este definitivă, procurorii vor redeschide urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

De asemenea, va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

“Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea”, declara Ioan Crăciuneanu, la o săptămână de la incident.

În plângerea depusă în instanţă, el solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă “Fantoma în alb”.

De asemenea, Crăciuneanu solicita deschiderea anchetei şi împotriva unor decidenţi politici, precum Speranţa Cliseru, fost prefect al Capitalei; Carmen Dan, fost ministru de Interne, şi Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD, care ar fi “dispus şi coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenţia forţelor de ordine împotriva participanţilor la protestul din data de 10.08.2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei, Bucureşti, precum şi faţă de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârşească astfel de fapte”.

Bărbat din Piteşti omorât de Poliţişti VIDEO SOCANT

Bărbat din Piteşti omorât de Poliţişti

Bărbat din Piteşti omorât de Poliţişti. Un barbat de 63 de ani, din Pitesti, a murit la putin timp dupa ce a fost imobilizat de politisti. Potrivit acestora, barbatul consuma bauturi alcoolice la o masa a unui restaurant unde izbucnise un incendiu. A refuzat sa iasa din incinta, desi a fost somat sa paraseasca zona. De fiecare data cand a fost scos de politisti, acesta a insistat violent sa se intoarca, astfel ca oamenii legii l-au imobilizat, potrivit Mediafax.

Politistii argeseni spun ca barbatul a devenit recalcitrant, de aceea au incercat sa-l imobilizeze, desi opunea rezistenta.

In timpul imobilizarii, barbatul si-a pierdut starea de constienta si a fost solicitat un echipaj medical. In ajutorul victimei, au sarit si pompierii chemati sa stinga incendiul, insa barbatul nu a putut fi salvat.
In cauza, a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva si ucidere din culpa. Cercetarile au fost preluate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Arges, scrie Mediafax.

Surse din ancheta spun ca in bagajele barbatului au fost gasite mai multe medicamente, dar o cauza exacta a decesului va fi stabilita doar dupa efectuarea necropsiei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reactionat la aflarea acestei vesti: “Am primit si o veste trista, de la Pitesti. Cand moare un om e o tragedie. Stiu ce s-a intamplat acolo, la un incendiu politistii au incercat sa incatuseze un barbat de 63 de ani, sub influenta bauturilor alcoolice care refuza sa paraseasca imobilul, barbatul a intrat in stop cardiac, a decedat. Ancheta este preluata de un procuror”.

Igor Dodon șochează: Republica Moldova ar putea să intre într-un război împotriva Rusiei

Igor Dodon șochează: Republica Moldova ar putea să intre într-un război împotriva Rusiei

În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune din Republica Moldova, fostul președinte Igor Dodon a transmis că are „informații” potrivit cărora Maia Sandu se va alia cu Ucraina iar Republica Moldova se va alătura într-un război împotriva Federației Ruse. Dodon spune că în acest moment doar faptul că Maia Sandu nu deține controlul Parlamentului o oprește să facă acest lucru.

„Instituția prezidențială a trecut sub controlul extern și este pericol mare. În regiune poate izbucni un conflict mare. Vedeți ce se întâmplă în Ucraina. Mă tem să nu ne atragă Maia Sandu într-un război regional. Când fac aceste declarații, le fac cu cunoștință de cauză. Ce o oprește pe Maia Sandu să nu facă ceea ce vrea să facă Zeleneski, este că nu are control asupra Parlamentului și Guvernului. Noi am putea dezgheța conflictele regionale sub dictatura unor experți externi”, e declarația greu de reprodus și de comentat în notă serioasă a fostului președinte Igor Dodon.

Sursa citată amintește că Dodon s-a mai folosit de astfel de informații false, precizând în timpul campaniei electorale că dacă Maia Sandu va câștiga în fața sa, în Republica Moldova va fi declanșat un război civil.

IPJ Cluj, chiriaș de lux la hotel ales de o comisie prezidată de adjunctul Ilea. Pandemie sau parandărăt?!

IPJ Cluj, chiriaș de lux la hotel ales de o comisie prezidată de adjunctul Ilea. Pandemie sau parandărăt?!

Adeseori se spune că afacerile cu statul sunt cele mai bune business-uri. Mai ales în vremuri de Pandemie când afacerea proprie, un hotel, este blocată din cauza restricțiilor, clienții fiind o raritate.

Și, în acest context, ce minune ar fi ca, subit, întreaga capacitate a hotelului să fie rezervată, timp de un an, de un chiriaș care nu își permite să nu plătească la timp: Poliția Română. Da, ați citit bine. La Cluj Napoca, Poliția Română este chiriașă la un hotel privat.

Azi – mâine de 12 luni mari și late. Concret, în vara anului trecut, la început de iulie 2020, IPJ Cluj anunța că activitatea Inspectoratului de poliţie Judeţean Cluj se va derula într-o nouă locație din Cluj-Napoca, strada Calea Turzii, nr. 176B, locație unde se află hotelul Gala, de trei stele, cu 30 de camere.

Astfel, 99% din poliția clujeană se muta la hotel, Serviciul Resurse Umane, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic, Compartimentul de Relații Publice și Compartimentul de Relații cu Publicul urmând să funcționeze în noua locație.

Translatarea se datora faptului că vechiul sediu se afla în reparații generale în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene nerambursabile cu titlul ”Reabilitare, creșterea eficientei energetice, gestionarea eficientă a energiei la imobile existente corpurile C2 și C20, modificări  interioare, amenajare spații de lucru în pod existent (C2) amenajare incintă și refacere împrejmuire la I.P.J. si D.J.I. CLUJ”, proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţie 3.1. – sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice”.

Acest proiect are o valoare totală, cu TVA, de 78,2 milioane lei, din care 41,76 % din investiție, adică 32,6 milioane lei sunt suportați de la bugetul de stat de către IPJ Cluj, iar 45.5 milioane lei, adică 58,24% fonduri nerambursabile POR axa 3.1.B.

Lucrările la ani lumină de finalizare

În vara anului 2017, prin HG 438 / 2017 s-au aprobat indicatorii tehnico- economici ai obiectivului de investiţii, iar în 23 martie 2018 s-a semnat contractul de finanțare al investiției, care avea un termen de finalizare (proiectare, consultanță, lucrări efective) de 36 de luni, adică până pe 31 august 2021. Or, deocamdată, lucrările sunt la ani lumină de finalizare, termenul de predare de peste 4 luni și jumătate fiind unul extrem de incert.

Așa cum spuneam, după debutul lucrărilor și avansarea acestora, în mai 2020, IPJ Cluj publică o Documentație de atribuire privind închirierea până la data de 31.12.2020 cu posibilitate de prelungire a unui imobil în municipiul Cluj Napoca, imobil care trebuia să aibă anumite caracteristici generale (suprafaţa utilă totală între 1200-1600 mp; numărul încăperilor ce pot avea destinație de birou: între 20-60 birouri etc), tehnice (existenţa ori posibilitatea racordării la internet, CATV, etc. existenţa ori posibilitatea realizării reţelei voce – date etc) și utilități/finisaje sau caracteristici speciale (cel puțin un acces în imobil; Fațada trebuie să fie bine întreținută).

Câștigător la puncte: Gala Hotel, ce funcționează pe firma ODS Nordic Gala, deținută de Andrei Vlad Chirilă.  Mană cerească pentru un hotel în plină Pandemie.

Chirie de aproximativ 25.000 euro lunar

Ei…și de aici încep ciudățeniile…. În primul rând, există destule voci în Poliția clujeană care sunt nemulțumite de condițiile oferite de noua casă, acestea susținând că noile spații nu sunt propice activității specifice a polițiștilor. Apoi, este vorba de preț, acesta fiind unul destul de piperat, aproximativ 25.000 euro lunar.

Din păcate IPJ Cluj, în ciuda solicitărilor noastre, până la această oră nu ne-a furnizat această informație publică, prețul exact pe care îl plătește poliția clujeană pentru cazare.  De asemenea, ridică semne de întrebare și necesitatea unei reabilitări, din moment ce în 2018 șefii poliției clujene anunțau cu surle și trâmbițe că întreg sediul al IPJ Cluj a fost reabilitat și renovat, inclusiv centrul de arest preventiv, care devenea astfel, potrivit reprezentanților IPJ Cluj, cel mai modern din țară.

Iar acum, după o reabilitare de succes, mai vine una, cu fonduri europene, datorită căreia întreaga activitate a IPJ Cluj se mută într-un hotel unde se plătește o chirie piperată, o binefacere pe timp de Pandemie pentru un privat din HoReCa…În fine, legat de durata execuției, potrivit unor surse aceasta este prelungită nejustificat de executant la solicitarea unor factori decidenți din poliție, tocmai pentru a prelungi perioada chiriei și evident a plăților lunare catre gazdă IPJ Cluj.

Bineînțeles, nici nu ne gândim la vreun parandărăt din chirie. Evident, este vorba strict de Pandemie și de lipsa de forță de muncă, care au dus la prelungirea termenului de finalizare….Dar, ar fi de notat faptul că președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul achiziției publice privind închirierea imobilului în care IPJ Cluj se află acum în gazdă, ar fi fost tocmai adjunctul IPJ Cluj, cms șef Constantin Ilea.