Acasă Actualitate Cei doi tineri sechestrați și torturați de polițiștii de la Secția 16...

Cei doi tineri sechestrați și torturați de polițiștii de la Secția 16 au murit

92
Cei doi tineri sechestrați și torturați de polițiștii de la Secția 16 au murit

Ionuț Mihai Gheorghe respectiv Teodor Gheorghe sechestrați și torturați de polițiștii de la Secția 16 au murit. Ministrul de Interne a spus că nu va intra în detaliile anchetei acum, din dorința de a respecta dorința familiei celui de-al doilea tânăr decedat, însă va face public din ce cauză a murit bărbatul.

De ce au murit de fapt cei doi bărbați care au fost sechestrați și torturați de polițiști

Al doilea bărbat sechestrat, torturat și umilit de polițiștii de la secția 16 a fost găsit, fără suflare, vineri seara, într-un apartament din cartierul Rahova. Moartea lui vine la mai puțin de o lună de când a doua victimă a oamenilor legii a murit, aparent din cauze naturale.

Doar că în cazul lui Mihai, anchetatorii au avut mai multe motive să considere că au de-a face cu o moarte suspectă: ușa apartamentului în care a fost găsit era descuiată, obiectele personale fuseseră lăsate în imobil deși le lua în mod obișnuit cu el.

Potrivit unor surse judiciare care au precizat și că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucuresti s-a deschis dosar penal pentru moarte suspectă. În urma autopsiei de luni, 29 martie, legiștii nu au putut stabili o cauză a morții. Rezultatele toxicologice, care ar putea face lumină în acest caz, vor veni abia peste șase luni.

Potrivit sursei, atât fosta soție cât și părinții victimei vor continua dosarul în care bărbatul, Mihai, cerea de la Poliția Română 500.000 de euro cu titlu de daune morale.

Cum au torturat cei 9 polițiști din București două persoane care le-au reproșat că nu poartă mască. Detalii șocante din dosar:

Bătut și umilit pe câmp

Procurorii arată că polițiștii au luat una din cele două persoane și au dus-o pe un câmp în afara orașului, unde au bătut-o și umilit-o.

“În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante.

În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran”, se arată în comunicatul Parchetului.

A doua victimă, abandonată pe o stradă întunecată

A doua victimă a suferit și ea agresiuni din partea poliștilor, mai arată procurorii.

“În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00.

Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată.”

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcția Generală Anticorupție.

Cine este Viorel Șeicaru, unul dintre polițiștii Secției 16 acuzați de tortură

viorel seicaru politist
Viorel Şeicaru este vicepreşedintele SNAP. FOTO: Facebook/ Viorel Şeicaru

Viorel Șeicaru, unul dintre polițiștii Secției 16 din București acuzați de tortură, după ce împreună cu alți colegi au sechestrat și bătut doi tineri, este lider de sindicat. El este cunoscut drept unul dintre cei mai vocali sindicaliști din Poliție și a participat la protestele organizate în fața Ministerului de Interne.

Noi dovezi de practici violente

Între timp, au apărut noi acuzații la adresa liderului sindical, Viorel Șeicaru, din poliție arestat pentru tortură. Un alt bărbat susţine că a fost îmbrâncit şi încătuşat ilegal de acelaşi agent în 2019. Bărbatul spune că a depus imediat plângere la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, dar a primit abia luna aceasta citaţie să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată.

De altfel, unii din oamenii lui Viorel Șeicaru ar fi implicați și în alte evenimente similare. Într-o filmare din 2018 de la Secția 16 se vede cum trei agenți lovesc un bărbat încătușat. În încăpere intră și Viorel Șeicaru, cel care ar fi fost șeful de tură. Acesta nu pare să intervină sau să ia atitudine.

„Imaginile nu fac altceva decât să vorbească despre comportamentul acestui individ. Un om foarte violent, foarte agresiv, îmi pare rău că nici nu pot să spun că e coleg cu mine, pot să spun că are atitudinea unui derbedeu din stradă. Punct. Am avut o reacție, eu am fost amenințat pe diverse canale să îmi văd de treaba mea”, a declarat Florin Vîlnei, președintele Federației Naționale a Polițiștilor Sed Lex.