Acasă Dezvaluiri Cine conduce poliția Cluj? Legăturile comisarului Ilea Constantin cu personaje grele din...

Cine conduce poliția Cluj? Legăturile comisarului Ilea Constantin cu personaje grele din lumea interlopă

94
Cine conduce poliția Cluj? Legăturile comisarului Ilea Constantin cu personaje grele din lumea interlopă

Cine conduce poliția Cluj? Legăturile comisarului Ilea Constantin cu personaje grele din lumea interlopă. Triada Păcurar – Pintea – Mureșan a fost una de tristă amintire pentru Poliția clujeană, ea reușind să submineze din plin încrederea cetățenilor în această instituție.

Primul din trio-ul de tristă amintire a fost obligat de Instanță să returneze un sfert de milion de lei, pentru că nu își putea justifica averea, al doilea a fost destituit după două mega scandaluri, iar al treilea a fost condamnat cu suspendare pentru săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune, două infracţiuni de uz de fals şi cinci infracţiuni de fals în declaraţii.

Comisarul șef Ilea Constantin, actualul adjunct al IPJ Cluj, nu este nici el departe de performanțele crailor din trecut. La Cluj, numele său apare tam nesam prin stenogramele aproape oricărui dosar de anvergură, actorii din dosare ba lăudându-se că i-au dat teme de lucru lui Constantin Ilea, ba divulgând informații din dosare, info-uri aflate de la Constantin Ilea, ba turnându-i gogoși lui Ilea și fostului șef DIPI, deși a lucrat cu informațiile de o viață, pleacă la fenta interlopului. Ba chiar mai mult, anii trecuți, Constantin Ilea conducea bine mersi o mașină furată, dată în urmărire internațională.

Cum primea teme de lucru de la ciracul condamnatului penal Uioreanu, Comisarul șef Ilea, adjunct IPJ Cluj
Comisarul șef Ilea Constantin, actualul adjunct al IPJ Cluj

Cu toate acestea, în ultimii ani, la comanda IPJ Cluj am asistat la o cascadă de numiri, rocade și împuterniciri, în funcție de partidul care se afla la butoane, PSD sau PNL, calul de bătaie fiind comisarul șef Constantin Ilea, care când era adjunct, când împuternicit ca șef de inspectorat, când adjunct cu atribuții de inspector principal, în acest moment el fiind adjunct al șefului Inspectoratului.

Încă de la sosirea sa în IPJ, polițiștii de carieră au fost consternați de numirea sa la comanda Inspectoratului. Asta întrucât el a fost parașutat la comanda IPJ direct din postura de șef al DIPI Cluj – actualmente DGIPI (structură specializată a MAI care desfăşoară activităţi de informaţii şi protecţie internă, privind misiunile, personalul, patrimoniul şi informaţiile clasificate la nivelul ministerului).

Totul fără nici un fel de concurs sau examen, pur și simplu printr-o numire. Mai mult, mutarea s-a realizat și cu o ciudată echivalare de funcție. Potrivit surselor, acest caz este un unicat în România și undeva în zona gri a Legii. Într-adevăr este cel puțină ciudată mutarea de la un serviciu de informații la o structură demilitarizată, care ar trebui să fie strict în slujba cetățeanului.

Numirea lui Constantin Ilea la comanda IPJ a avut loc fix în perioada în care DIPI trecea prin radicale transformări, fiind reorganizată și trecută în subordinea directă a Parlamentului. Dar cine, cum, și de ce a avut interesul acestei stranii mutări ?

Din postura de șef al DIPI Cluj, comisarul Ilea îl era direct subordonat chestorului Gelu Oltean. Acesta din urmă a fost arestat după celebrul scandal Ayahuasca, dosar în care Gelu Oltean este trimis în judecată pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.

De altfel, există voci care susțin că petrecerile cu drogul Ayahuasca și prostituate de lux nu erau deloc străine comisarului Constantin Ilea (acesta chiar participând la astfel de petreceri), dar acest lucru rămâne la nivelul procurorilor pentru a stabili veridicitatea.

După trecerea în umbră a chestorului Gelu Oltean și mai ales după restructurarea DIPI, în scenă a intrat un alt chestor, Toma Rus, fostul șef al BCCOA Cluj, o vulpe bătrână a sistemului, care s-a pensionat de mult, dar nu s-a retras niciodată.

Acesta este actorul unui plagiat de toată frumusețea, el fiind dat în judecată de Serviciul Român de Informații (SRI), prin Academia de Informații ”Mihai Viteazul”, în vederea anulării  titulaturii de doctor a acestuia pe motiv de plagiat, lucru care ulterior s-a și întâmplat.

Apropierea dintre cei doi este una evidentă dacă este să ținem cont de faptul că fratele lui Toma Rus, Dinu Rus este adeseori șoferul personal al comisarului Ilea. Surse din anturajul lui Toma Rus spun că Ilea frecventează petreceri ″arzătoare″ ținute pe domeniul administrat de Tomiță.

În aceste condiții nu putem să nu ne punem întrebarea cine conduce de facto poliția clujeană? Comisarul Ilea sau din umbră nume grele precum chestorii Gelu Oltean și, mai ales, Toma Rus ?! iar dacă e să dăm credit acestei variante, ne întrebăm în favoarea cui? Evident nu a cetățeanului, întrucât cei doi chestori au fost implicați în scandaluri fără număr, atât de-a lungul carierei cât și după pensionare.

Revenind la întrebare, răspunsul la aceasta trebuie să îl ofere IGPR și conducerea MAI, care are menirea a tranșa problema. Nu de alta, dar în ultima perioadă există destule voci în poliția clujeană care susțin că adjunctul Constantin Ilea nu este străin de protecția directă care se oferă unor nume colosal de grele ale interlopilor din zonă, precum Gruparea Șarpelui Nebun de la Dej (arestați și trimiși în judecată pentru proxenetism – Cum a ajuns să fie arestat interlopul care petrecea cu poliţiştii în plină perioadă de pandemie Suma fabuloasă pe care ar fi câştigat-o din proxenetism) sau a cea a lui Moldovan de la Turda, protecție răsplătită cu grase contracte de consultanță juridică la un cabinet de avocatură a cărui mașină furată o conducea tocmai comisarul Constantin Ilea și sume frumoase de bani în plicuri.

Evident, noi ne punem întrebări, dar, având în vedere stenogramele din alte dosare, actele oficiale care nu mint, orice devine posibil.

Oricum, poliția clujeană trebuie să se primenească și să se dezbrace de nume asupra cărora planează suspiciuni și care sunt implicate în dosare grele de corupție sau de șantaj. Iar IGPR și MAI au obligația de a oferi un răspuns și de a tranșa problema.