Acasă Actualitate Foame de bani. O doctoriță, patroană de clinică, aflată în concediu pentru...

Foame de bani. O doctoriță, patroană de clinică, aflată în concediu pentru creștere copil, continuă să opereze

1222
cristina ghindea cristal vision

Oftalmologul Cristina Ghindea, de la Clinica Cristal Vision, din Piatra Neamț, cea care, potrivit propriului CV, a făcut rezidențiatul, la Spitalul Militar din Cluj, timp de 5 ani, deși acesta durează doar 4, și apoi s-a specializat, numai ea știe unde, vreme de alți 7ani, operează, nestingherită, în ciuda faptului că ea se află în concediu de creștere copil.

Practic, doctorița Cristina Ghindea a găsit un tertip legal pentru a lua banii pe concediul medical și a spori și dividendele firmei, al cărei asociat unic este, gest care este departe de a fi moral.

Toată nebunia a început cu puțin timp înainte ca dr. Cristina Ghindea, patroana Cristal Vision, să-i aducă pe lume un copil iubitului său, Grigore Popescu, al cărui nume de familie, de altfel, îl poartă și bebelușul, semn că este un copil recunoscut. Pentru ea o fi fost mare motiv de bucurie, sosirea pe lume a unui copil, pentru iubitul ei, care mai are alți 4 copii, din relații anterioare, nu se știe, însă, câtă emoție a generat. Cert este că dr. Cristina Ghindea, prevăzătoare, și-a luat măsuri pentru a-și asigura stabilitatea financiară, știut fiind că un nou-născut implică niște costuri destul de ridicate.

Și-a mărit salariul în starea de urgență, când toți stăteam în case

În plină pandemie, când toată lumea stătea foarte prost, din punct de vedere financiar, când starea de urgență ne-a ținut pe toți în case, dr. Cristina Ghindea, cea care detine Cristal Vision, și-a mărit considerabil salariul deși, pare foarte greu de crezut că, în mod real, încasările ar fi crescut atât de tare. Dacă în ianuarie și februarie 2020 încasa 7800 lei/brut/lună, din martie și până în mai a încasat câte 34188 ei/brut/lună, iar în iulie a luat o leafă de 19.563 lei/brut. Pentru calculul indemnizației pentru creștere copil se iau în calcul salariile din ultimele 12 luni, așa că dr. Ghindea a știut ce face. Cert este că, deși și-a asigurat, astfel, un venit considerabil, se pare că banii tot nu-i ajung, așa că merge la limita legii și mai departe și continuă să lucreze, la propria ei clinică, și să opereze.

 

Dr. Cristina Ghindea doar operează, nu mai dă ochii cu pacienții, la consultații

Așa cum reiese și din înregistrările anexate, primite la de pacienți nemulțumiți de faptul că au sunat la Clinica Cristal Vision, din Piatra Neamț, și nu au putut obține o programare pentru o consultație la dr. Cristina Ghindea, femeia doar operează. Asta, în ciuda faptului că încasează, de la stat, și banii pentru concediul de îngrijire copil.

Răspunsul primit de la recepția clinicii a fost, invariabil, cam același: “Doamna doctor Ghindea nu mai oferă consultații la cabinet, fiind foarte ocupată cu operațiile. Practic, nu mai face față cu operațiile. Veniți să vă consulte alt medic. Oricum, dacă sunt probleme speciale, doamna dr. Cristina Ghindea colaborează cu medicii care consultă”.

Unui alt pacient chiar i-a fost recomandat un alt medic, pentru consultație, dr. Pânzaru Gabriela, i s-a comunicat că dr. Ghindea doar operează și i-au fost aduse la cunoștință și prețurile investigațiilor pre-operatorii: măsurarea cristalinului- 100 lei pentru ambii ochi, ecografie – 50 de lei la un ochi, 80 la ambii.

Al treilea pacient a fost informat de recepționeră că “doamna dr. Ghindea doar operează, consultă doamna dr Pânzaru și doar cazurile deosebite le vede și dr Ghindea”. Mai mult, receptionera, devotată, a avut un discurs laudativ la adresa medicilor clinicii, ca argument forte explicând: “doamna dr. Pânzaru este un medic foarte bun și a fost pregătită de doamna dr Ghindea, sunt ca surorile, a stat atâtea luni și a pregătit-o. Și la doamna dr. Pânzaru este aglomerat. Abia pe 6 noiembrie, la ora 9.15 v-ar putea primi. E 120 de lei consultația. Gândiți-vă că și doamna dr. Ghindea la fel a pornit și nimeni voia la dânsa, că nu o cunoșteau oamenii. Acum dânsa doar operează dar vă asigur că puteți opta pentru consultație la doamna dr. Pânzaru pentru că este foarte bună profesional”.

Deci, dr. Cristina Ghindea operează. Nu o spunem noi, nu e o bârfă, ci o afirmație a recepționerelor clinicii sale, Cristal Vision, din Piatra Neamț. Se pare că pentru dr. Ghindea nu contează că este,dacă nu ilegal, măcar imoral, ca, de dragul banilor, să încasezi și indemnizația de creștere copil, dar și să operezi. Practic, dr. Ghindea a făcut simulație privitor la natura activității desfășurate în clinică și aeludat dispozițiile legale privitoare la acordarea de concedii.

 

Cristina Ghindea “Prestez ca medic, nu ca angajat”

Doctoriței Cristina Ghindea nu i s-a părut nimic în neregulă în faptul că încasează și banii, de la stat, pe concediul pentru îngrijire copil și că lucrează la propria sa clinică, de unde,evident,tot ea încasează dividende, în calitate de acționar unic.

“Prestez ca medic, nu ca angajat. Am avut contract de muncă, pentru funcția de manager, dar l-am suspendat și am angajat un alt manager. Concediul meu de îngrijire copil este pentru contractul de manager, nu are legătură cu activitatea mea de doctor. Nu înțeleg ce treabă are mărirea mea de salariu. Din 2016 eu am salariu mare. Acum nu mai sunt angajată ca manager, prestez doar ca medic”, a declarat dr. Cristina Ghindea, referitor la faptul că încasează și banii de la stat, pentru concediul de îngrijire copil dar, în același timp, continuă să lucreze la propria sa clinică.

Practic, dr. Cristina Ghinea face o simulație, privitor la natura activității desfasurată în clinică și o eludare a dispozițiilor legale privitoare la acordarea de concedii prentru îngrijire copil.

Iată ce spune legea și unde a găsit Cristina Ghindea portița pentru a păcăli statul

Ordonanta 111/2010, art. 13 alin. 1 lit. e)

Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de: … e)dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;

art 16 alin. 2 lit. i) – Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care: i)beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

Ei bine, aici, la aliniatul pe alin. 3 de la art. 16 s-ar putea să-i fi venit doctoriței Ghindea ideea că și-ar putea rotunji veniturile:

(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a)primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;

b)primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;

c)realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net nu depăşeşte de 5 ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

(1)Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.

Deci, pe scurt, este posibil ca dr.Ghindea să-și fi pus, acum, un salariu (ca medic) suficient de mic încât să nu depășească plafonul la care se refera art. 16 alin. 3 lit. c), și atunci ar fi legal să cumuleze concediul de creștere copil cu venitul de la clinică.

Ce a declarat Cristina Ghindea, că înainte era și manager, iar acum este doar medic, nu poate însemna decât că acum ia indemnizația pe altceva decât ceea ce lucrează, indiferent ce formă de contract are acum (individual de muncă sau de colaborare).

De 5 ori cuantumul minim al indemnizației, pe care nu l-ar putea depăși, reprezintă cca. 6.250 lei.

Practic, clinica, la care dr Ghindea este asociat unic, încasează banii de la pacienți, aferenți serviciilor doamnei doctor, dar pe doamna doctor nu o plătește clinica. Asta ar vrea să spună dr. Cristina Gindea. Totuși, chiar dacă ar fi așa, banii se regăsesc în veniturile firmei și îi poate “recupera”, în calitate de asociat unic, sub formă de dividende, de exemplu. Practic, nu este etic, moral, tertipul prin care dr. Ghindea reușește să fenteze legea.

Cristina Ghindea are două firme, ambele cu profituri considerabile

În ciuda faptului că nu este o amărâtă, dr. Cristina Ghindea (Cristal Vision)ține cu dinții de concediul de creștere a copilului, dar și de munca ei la clinica Cristial Vision, al cărei acționar unic este. În 2019, clinica a avut o cifră de afaceri de 2187061 și un profit de 1032739 lei. Și, surpriză, în afară de clinică, doctorița Ghindea de la Cristal Vision mai deține o firmă, de comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate, la care a pus-o acționar pe mama ei.

Această firmă, pe care Cristina Ghindea (Cristal Vision) o deține prin interpuși, a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 1194305 lei și un profit de 135462. În aceste condiții, parcă nu este tocmai morală foamea aceasta de bani a oftalmoloagei Ghindea, care se agață cu îndârjire și de concediul de creștere a copilului, deși ea, așa cum am spus, continuă să lucreze în clinică.

Și asta în ciuda profitului mare, pe ambele firme și a salariului nesimțit, pe care și-l stabilise înainte de intrarea în concediul de creștere copil. Nu este ilegal ceea ce face, dar este imoral, pentru că, în timp ce milioane de mame se chinuie să-și crească copiii, iată că există unele care încasează și banii de la stat, pentru concediul post-natal, dar care și lucrează, în același timp.

Noi nu putem la îndoială spusele doctoriței Cristina Ghindea de la Cristal Vision, doar că, totuși, se vor face sesizări, către organele abilitate, pentru a se verifica veridicitatea spuselor ei și legalitatea acestei situații.

Sursa foto: ziarulceahlaul.ro