Acasă Externe POLONIA: Proteste împotriva unei decizii care interzice aproape complet avorturile

POLONIA: Proteste împotriva unei decizii care interzice aproape complet avorturile

116
POLONIA: Proteste împotriva unei decizii care interzice aproape complet avorturile

Angajatele din multe oraşe din Polonia au decis să răspundă apelului unei organizaţii de apărare a drepturilor femeilor şi să facă grevă miercuri pentru a protesta împotriva unei decizii care interzice aproape complet avorturile.

Media locale au relatat că femei, dar şi bărbaţi care lucrează în instituţii publice, universităţi şi firme private au intrat o zi în grevă pentru a arăta solidaritate cu protestatarele, conform dpa.

Hanna Zdanowska, primăriţa din Lodz, al treilea cel mai mare oraş din Polonia, a postat pe reţelele de socializare o fotografie cu scaunul său gol, însoţită de textul: ‘Închis’.

Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, şi-a exprimat la rândul său sprijinul pentru proteste.

Joi, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că, în conformitate cu Constituţia, este ilegal să se facă avorturi în cazul unor malformaţii congenitale ireversibile ale fetusului.

Avortul va fi legal numai dacă sarcina reprezintă un pericol pentru viaţa şi sănătatea mamei sau când este rezultatul unui act interzis precum violul sau incestul.

Decizia instanţei a dus la proteste de stradă masive în multe oraşe, furia manifestanţilor fiind îndreptată împotriva partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), şi a liderului acestuia, Jaroslaw Kaczynski.

Liderul partidului ultracatolic şi naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunţat marţi ”tentative de a distruge” ţara şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi ”să apere bisericile” împotriva manifestanţilor pro-avort, informează AFP, citată de Agerpres.

Kaczynski, vicepremier responsabil pentru securitate, dar care este considerat principalul factor de decizie în toate chestiunile cele mai importante, a criticat vehement “nihilismul” şi “vulgaritatea” atacurilor care, în opinia sa, “au drept scop distrugerea Poloniei”, ţară ataşată valorilor catolicismului.

“Îi îndemn pe toţi membrii PiS şi pe toţi cei care ne susţin să apere bisericile poloneze, cu orice preţ”, a declarat Kaczynski într-o alocuţiune televizată.

“Nu vom accepta atacurile împotriva a ceea ce este sacru pentru noi, împotriva oamenilor, bisericilor”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce edificii religioase au fost luate ca ţintă de protestatari, duminică.

Marşurile de protest au continuat marţi în mai multe oraşe ale Poloniei, iar mişcarea Greva Naţională a Femeilor, urmărită pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, a cerut demisia guvernului.

Mai multe organizaţii feministe au îndemnat femeile să intre în grevă miercuri şi să manifesteze vineri.

În Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an şi majoritatea dintre ele sunt efectuate din cauza malformaţiilor fetale grave. Însă grupurile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute în mod ilegal în străinătate, în fiecare an.

Sursa foto: Digi24