Acasă Externe Rusia a început să se pregătească pentru război în Ucraina

Rusia a început să se pregătească pentru război în Ucraina

59
razboi in ucraina
Paradoxal, ucrainienii au comasat trupe la granița administrativo-militară a celor două autoproclamate republici, punând presiune.

Rusia a început să se pregătească pentru un război în Ucraina, după ce președintele Valdimir Putin a decis să mobilizeze trupe la graniță. Kremlinul susține că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, însă experții în securitate spun că un nou conflict ar putea fi declanșat chiar în mai puțin de o lună. De asemenea, îngrijorarea crește și în rândul țărilor europene din estul Europei.

„Se va întâmpla sau nu? Vom ve­dea. Cei din Occident nu ştiu ce să facă în această privinţă“. Aşa rezuma situa­ţia recentă Pavel Felgenhauer, ex­pert rus în securitate, scrie EUObserver, potrivit Mediafax.

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: „Puneţi această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună, la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer.

Comentariile acestuia vin după ce Putin a început dintr-o dată să strângă trupe la graniţa ucraineană săptămâna trecută. Manevrele vin pe fondul unei creşteri a violenţelor în estul Ucrainei, creând pretexte pentru intervenţie. Acestea au stârnit de asemenea semnale de alarmă în Bruxelles.

Dan Dungaciu explică de ce Rusia nu va intra într-un război cu Ucraina

„Scopul Federației Ruse este oprirea înaintării frontierei euroatlantice. Ea s-a oprit în Republica Moldova, s-a oprit în Georgia, s-a oprit în Ucraina, în Belarus nici nu se pune problema. Din acest punct de vedere frontiera euroatlantică s-a stabilit. Nimeni nu e interesat acum să cucerească noi teritorii pe care nu le pot gestiona. Iar din punct de vedere financiar un asemenea război constă enorm”, a conchis Dan Dungaciu.
Comentariul Profesorului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române poate fi citit integral pe defenseromania.ro.