Acasă Covid19 Vaccinul AstraZeneca. 79 de persoane au suferit cheaguri de sânge până la...

Vaccinul AstraZeneca. 79 de persoane au suferit cheaguri de sânge până la finalul lunii martie

50
Marea Britanie: 19 decese din 79 de cazuri de cheaguri de sânge raporate după vaccinarea cu AstraZeneca

Agenția britanică a Medicamentului (MHRA) a făcut această recomandare pe baza ”dovezilor că există o legătură între vaccinare și apariția cheagurilor”. De asemenea, persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca și nu au suferit reacții adverse pot primi și a doua doză din același ser.

În cazul celor care au primit o primă doză cu AstraZeneca și au suferit reacții adverse severe, agenția recomandă ca rapelul să fie făcut cu alt vaccin.

Anunțul a venit concomitent cu cel al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care a stabilit că există legătură între vaccinul AstraZeneca și ”apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului, care trebuie incluse în prospectul vaccinului ca efecte adverse foarte rare”.

Atât experții britanici cât și EMA au mai precizat că vaccinul are în continuare o eficiență dovedită și că aceste reacții adverse sunt extrem de rare.

19 decese din 79 de cazuri de cheaguri de sânge raporate după vaccinarea cu AstraZeneca

Aceste cazuri implică 51 de femei și 28 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, a declarat June Raine, directorul agenției britanice de medicamente, MHRA.

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit a recomandat miercuri să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil, după raportarea de cazuri rare de cheaguri de sânge.

„Adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariție a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin Covid-19, mai degrabă decât vaccinul AstraZeneca, atunci când un astfel de vaccin este disponibil”, a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI, menționând că recomandarea comitetului nu este de oprire a vaccinării în nicio grupă de vârstă.